BOKA SEGLARSKOLA HÄR
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Lerums Segelsällskap
Fotboll

Hur det hela började....

Lerums Segelsällskap, LESS, bildades 1969 av en grupp entusiastiska föräldrar. Under rubriken "Bygg en Optimist-jolle tillsammans med dina barn", sattes ett antal upprop upp i Lerums affärer. Tolv pappor antog förslaget och tolv byggsatser beställdes som sen hämtades i Marstrand. Ingen hade byggt någon båt tidigare och många hade knappt hållt i en hammare.

Alla blev så småningom klara med skrov, inredning, utrustning, slipning och målning av sina jollar. En vacker söndagsförmiddag i början av juni samlades alla stolta Optimistägare vid Aspenäsbadet för gemensam sjösättning och dop.

 

Ja, det var så det började. Under dessa 40 åren som gått har LESS utvecklats och blivit en av Sveriges mest aktiva och framgångsrika klubbar inom jollesegling. Så här uttryckte sig Björn Johansson, dåvarande lärare på Lerums Seglargymnasium - senare sportchef på SSF, i en artikel våren-92 i OE-aktuellt under rubriken:

LESS -"tyngsta" klubben?
Hade någon sagt till mig för 20 år sedan, att LESS, Lerums Segelsällskap, skulle skapa många seglingstalanger, hade jag nog "garvat".

Hur kan det komma sig, att man skapar en seglingsklubb inne i "landet", när det är så nära till havet?

För ett antal år sedan var det tabu att segla inne på "dammarna". Segling skulle bedrivas ute till havs. Seglingsställen där vinden kunde vrida mer än 15 grader skulle fyllas igen. Allt hängde på "röta". Seglare som kommit från dessa svåra "dammförhållanden" har visat annat....mycket annat.

 

Juniorer som startat sin seglingskarriär i klubben har under åren blivit framgångsrika seglare. I E-jolle har Stefan och Mattias Rahm seglat hem flera VM-guld, Henrik Wallin silver. Mattias var även med på OS i Sydney. Bland flickorna i klubben kan nämnas Karin Björsander , Karin Almqvist, Ingrid & Karin Söderström. Flera av klubbens seglare går just nu på seglargymnasiet i Lerum. Seglingen sker på sjön Aspen. Sjön är nästan 4 km lång och 2 km bred, men tillhållet ligger runt 2x2 km i sjöns östra del. Klubbhuset ligger också vid sjöns östra del och 2 km från Lerums centrum. Sjön omges av varierande landsformationer, vilket sätter lite krydda på moset när vinden har NV riktning. Säveån rinner också ut i Aspen, vilket har små, men dock märkbara effekter.

 

Klubbkänslan och lättillgängligheten att komma ut och träna fängslar oss alla. Många av oss har varit vana vid 30 minuters utsegling, men så som vi ser idrotten i allmänhet och seglingen i synnerhet är det viktigt med närheten till träningsmöjligheterna. Klubben i sig gör inga speciella "grejer" för att bli en framgångsrik klubb, utan är en helt vanlig klubb och det är det som är det "goa". Man har sina kvällsträningar, sina serieseglingar, sina seglarskolor.

Ovanstående ger en bra beskrivning av LESS och sjön Aspen som står sig bra än idag.

Med åren har det blivit fler Världsmästare och många mästare i olika klasser.

Klubbanläggningen har moderniserats och byggts ut och står redo att möta framtidens utmaningar.

Vi som seglar i Less beskriver oss ofta som "En av Sveriges minsta men mest framgångsrika klubbar".

 

LESS IS MORE!

 

 
Less Facebook sida
Bli medlem i Less
Våra sponsorer